בית שקלא
בין מורשת והשראה לאמנות המשא ומתן
שַׁקְלָא וְטַרְיָא
"שקלא וטריא" הוא ״שיג ושיח״, המונח הארמי הקדום לביטוי משא ומתן. הפירוש המילולי של המילים הוא לקיחה (שקלא) וזריקה (טריא) שיטה ששיקפה את הלמידה בחברותא של התלמוד. גישה זו מסמלת תקשורת בין גורמים שונים תוך כדי הכרה בשונות הנגזרת מקיום זה לצד זה.
בית ״שקלא וטריא״ הוא מחווה למושג המקורי ״שיג ושיח״, המבטא תרבות דיון של החלפת רעיונות מתוך מחלוקת – חלוקה של רעיונות, תפיסות ודעות.
שלט הכניסה המעוצב בסגנון ארמני בשער מרכז שקלא וטריא כמו מרמז לנכנס בפתח הבית על המתגלה בתוכו. פסיעות ספורות דרך שביל פרחוני וגינה מטופחת, ותשומת הלב כמו מתמגנטת ליצירות מקוריות של האמן יליד ארמניה ארמן דריאן (מפנה ל-page view בסוף המסמך) המוצגות על קירות הבית. האמנות הייחודית שעוצבה בהזמנה אישית לבית שקלא וטריא צוירה בעבודת יד על אריחי קרמיקה. יצירות של כבוד הדדי משלבת באופן הרמוני בין מסורת העיטור הארמנית, לפסוקים וסמלים ממקורות תרבות יהודיים, כמו שבעת המינים המוזכרים בתורה.
״אדם הוא תבנית מולדתו. אני חונכתי מילדות להעריך עבודת יד, מתוך אהבה לתרבות אוריאנטלית רב גונית״, מסביר מיכאל.
״אחרי שנות היכרות רבות עם ארמן, אני מרגיש שאנחנו כמו שני אחים שנולדו להורים שונים. בחרתי בארמן מתוך הערכה עמוקה לאומנות, לאותנטיות, לגאונות ולוירטואוזיות שלו.״
״כשאני מביט באמנות המשלבת את שבעת המינים, זה מרגש אותי.״ משתף מיכאל. ״הבחירה בתמה הזו לא היתה מקרית אלא היא אחד מהיסודות הראשונים של שקלא וטריא, של שפע וגישה נדיבה של ״יש״. זו גישה למו״מ מתוך של נתינה וקבלה ולא – יד קפוצה״: משא ומתן לא מתוך גישה תחרותית של יש/אין – אלא משא ומתן מתוך תודעת שפע, נדיבות, עושר של יצירתיות ובמודעות גבוהה ליום שאחרי.
לאחר שנים רבות של ניהול ליווי ולימוד מו״מ, הגשים מיכאל את חלומו והקים לפני כעשר שנים את בית שקלא וטריא, מרכז ידע חדשני הראשון מסוגו בעולם שמתמחה בהכשרה וליווי של ארגונים, חברות ואנשים להתנהלות במציאות מאתגרת דרך והעברת הרצאות,סדנאות וליוויים אישיים בארץ ובעולם. המרכז מוביל את תוכנית ההכשרה היחודית הרב תחומית הייחודית והבלעדית NSP להתמחות במקצוע המשא ומתן.
מיכאל צור נולד בירושלים לאב ממוצא גרמני ואם ממוצא תימני, בימים בהם עירוב עדתי שכזה נחשב ליוצא דופן. הוא גדל בשכונה מעורבת כמו במין ״פסיפס עדתי״ של משפחות חילוניות ומשפחות חרדיות. לימים, למד גם להכיר את האוכלוסייה הערבית בשווקי ירושלים כמו גם בסמטאות העיר העתיקה על שילוביה התרבותיים והדתיים השונים. חשיפה זו העניקה למיכאל כבר בילדותו עושר הזדמנויות להתאמן במשא ומתן ולהבין את הצורך להתנהל עם זר תרבותי תוך מודעות עצמית ותקשורת אפקטיבית, רגישה וגמישה.
עיצוב חללי הבית המשלב אלמנטים מסורתיים מתקשר כמטאפורה לילדותו של מיכאל, משתלב עם תפיסת עולמו לגבי דמות הנושא ונותן כמו גם לתהליך ההכשרה ההוליסטי והגלובלי שיצר.
חללי הבית דרך האומנות המוצגת בהם, מייצגים כמודל את תרבותו האישית של צור, ומזמינים אותנו להתבונן פנימה:
בין אם נתחבר לעיטורי שבעת המינים והפירות הנבחרים של ארץ ישראל, שאכילתם בארץ הקודש מסמלת במסורת היהודית שפע רוחני המשתלב ליצירה שלימה,
או נתבשם בניחוח נוסטלגי המעלה זכרונות שיטוט בעיר העתיקה בירושלים,
בין אם נתפעל מהפן האמנותי של היצירות המקוריות, המשלבות תרבויות בצורה ייחודית ומעוררות השראה, או נתרגש ממחוות ספלי קרמיקה מצוירים בהקדשה עם שמם הפרטי של המשתתפים בזכות תחושת האינטימיות, מהכנסת האורחים.
ואולי נתחבר לאותנטיות של אסתטיקה ונראות חיצונית כמודל השתקפות פנימי של ערכי בית שקלא כמו צניעות, כבוד לאחר ושקיפות מקדמים את המשא ומתן והמחשבה על ״היום שאחרי".
״איור על קרמיקה זו אומנות דינמית המתגלה רק אחרי השריפה. ניתן למצוא דמיון בין הטרנספורמציה שעוברת יצירה לתהליך המשא ומתן, החל מהחשיפה, עבור לחשש מהלא נודע ומהנכונות להיכנס בכלל לכבשן התנור״.
״התכונה החשובה ביותר היא סקרנות ורצון ללמוד – להתבונן – במניירות ובמנהגים השונים, ולהמשיך ולשאול ולברר וללמוד על דרך החשיבה של הזולת״
עו״ד מיכאל צור, מייסד שקלא וטריא
"שיטת צור" מבית שקלא וטריא מקדמת שיח אלטרנטיבי ומודע של הכלה ושילוב תרבותי. השיטה מעלה על נס את יכולתו של מנהל מו״מ להיות בקשב ולטפח יכולת לבחון את ההנחות שלו דרך הנחות של אדם אחר ללא שיפוט, למרות הנגיעה במימד הרגשי ובמימד הזהות.
זו תפיסה מנטלית בה כבר משלב ההתכוננות למשא ומתן, נעדיף ריבוי וגיוון רעיונות, פתיחות והכלת תפיסות שותפי המשא ומתן והתבוננות לא רק על העבר מצומצם אלא על ראיית עתיד פתוחה לאפשרויות.
ארמאן דריאן – אמן שבעת המינים
צילומי אוירה: שרון אונגר | לאינסטה של שרון
ארמאן הוא אמן ארמאני בעל שם עולמי, שבורא עולמות חזותיים עוצרי נשימה בפרטים ובצבע בקרמיקה.
ארמאן הגיע לארץ בשנת 1989 ומאז קבע את מקומו בסטודיו בירושלים.
יצירותיו עוסקות בנושאים שונים כמו מהתנ״ך, היסטוריה וטבע אותן הוא יוצר ע״ג כלים שימושיים, מזרקות, שוקת שתיה ועד אומנות קיר במימדים עצומים.