חשיבת העתיד
אף אחד לא יכול לחזות את העתיד.
אבל, הניסיון מלמד, שדווקא החברות, הארגונים, המנהלות והמנהלים המוצלחים ביותר, עוסקים הרבה בהבנת העתיד וההיערכות עליו, בצורה מושכלת. זה מקור וסוד הצלחתם.
הבנת תמונת העתיד כפי שהשותף במו"מ יחווה בשנים הקרובות, תאפשר לנהל את המו"מ באופן מושכל ונבון.
אומנות המשא ומתן בעתיד, תושפע מהשינוי המתחולל כבר עתה, במגמות העל : אמון, תקשורת בין אישית, מידע כוזב Fake Information , יצירתיות והסכמתיות.
חשיבת העתיד, הינה התהליך המקדים בו תובן לעומק תמונת העתיד של השותפים למו"מ, מהן מגמות העל והכוחות המניעים הרלוונטיים לעולמות התוכן של המו"מ, וברי השפעה עליהם, מהם תיגזר אסטרטגיית והתנהלות המו"מ, באופן שיתאים וישפיע לשנים ארוכות קדימה.
טרנדים גלובאלים מודרנים משפיעים על עיצוב ותכנון אסטרטגי של חברות וארגונים. אולם רבים מצוותי המחקר מתמקדים בהווה ובעבר מבלי להתייחס לשינויים קריטיים הצפויים לקרות בעתיד. כדי להבין את העתיד יש לפתח ראייה אסטרטגית עתידנית המזהה וצופה מגמות ומחדשת מתודולוגיה עדכנית.
לפני כמה שנים, העולם ראה, כיצד חברת הענק Blockbuster עם עשרות אלפי עובדים והכנסות במיליארדים, התמוטטה והוחלפה כמעט בין רגע, על ידי Instagram חברה קטנטנה עם פחות ממאה עובדים שצמחה תוך זמן קצר להכנסות של מיליארדים.
גודל האתגר- העתיד משתנה בקצב מהיר מאי פעם, ומייצר שינויים המביאים עימם הזדמנויות יוצאות דופן, שבצילן סיכונים שיש להתכונן להם. הבעיה, להבין את העתיד, מתעצמת עוד יותר במאה ה-21, לאור קצב השינויים וההתקדמות הטכנולוגית המהירה אותו אנו חווים. קצב זה, הינו המהיר בהיסטוריה.
כמות המידע הנוספת בעולם, מכפילה את עצמה בקצב מהיר מאי פעם. סטודנט המתחיל את לימודיו באוניברסיטה, יחווה הכפלות של כמות המידע עד תום לימודיו. אם בעבר, הזמן הממוצע להקים חברה בשווי מיליארד דולר Unicorn, עמד על 20 שנים, הרי שהיום, הוא התקצר, עד פחות משנה.
היכולת להמיר עולמות תוכן מסורתיים שונים לעולמות הדיגיטליים, משנה את התפתחות העתיד ומחוללת שינויים מהירים ומרחיקי לכת בתעשיות שלמות.
כדוגמא, תעשיית המוזיקה.
המעבר מתקליטים פיזיים אל קבצים דיגיטליים , הצריכה יצירת מודלים חדשים של תמחור , והשפיעה מאד על יכולת הפרסונליזציה. חברה כמו Spotify משנה את התחום במהירות ללא הכר.
עולם אקספונניציאלי- מעריכי
הדפסה בתלת מימד קיימת כבר שנים רבות, אך היא לא משכה את תשומת הלב, כיוון שהתקדמה בקצב לינארי איטי, שכמעט אינו נראה. בשנים האחרונות, הגידול המעריכי התחיל לבוא לידי ביטוי, וחולל שינוי של עתיד התעשייה כולה- תוך 7 שנים במיוחד לאור העובדה שעלות הדפסה ירדה מ-40,000$ ל-100$.
ולכן,חברות, ארגונים ומנהלים/ות מוצלחים עוסקים הרבה בהבנת העתיד. שאם לא כך, הסיכונים גדולים יותר מתמיד.
כיצד עושים זאת? מהי חשיבת עתיד – Foresight?
כלי מרכזי להתמודד עם האתגרים שפורטו, הינה חשיבת העתיד.
חשיבת עתיד בקליפת האגוז, הינה היכולת לזהות מגמות-על וכוחות מניעים שכבר קיימים, תוך הבנתם בשלב מקדמי מאד, המאפשר לעצב את העתיד ולנצל את ההזדמנויות החדשות.
היטיבו להגדיר זאת, מרטין וארווין: תהליך המוביל להבנה מלאה של הכוחות המעצבים את העתיד בטווח הארוך, אותם יש להביא בחשבון במסגרת עיצוב המדיניות, התכנון וקבלת ההחלטות. Martin & Irvin ; 1989)
מגמת-על אינה ההבנה כיצד יראה הדגם הבא של פיתוח טכנולוגי מסויים. זה דבר שכבר מוגמר ואינו במוקד עניינה של חשיבת עתיד. מגמת-על הינה, תופעה שתחולל שינוי במספר תחומים וענפים, כך שיווצר עתיד חדש שישפיע בעוד 5-10 שנים מהיום.
לאחר הבנת מגמות-העל ברות ההשפעה על העתיד הרלוונטי, וההבנה מהם התסריטים העתידיים האפשריים בעקבות שינויים אלו, הרי שנעשה תהליך של גזירה לאחור מהעתיד, אל היום, מה ההשלכות והפעולות הנדרשות לביצוע והתייחסות, מחר בבוקר.
היכולת של חברות להצליח לעבור מהתנהלות קיומית הישרדותית של הרבעון הקרוב אל מצב של התנהלות בר קיימא, המבטיחה את הצלחתה של החברה לשנים ארוכות, הינה באימוץ תהליכי חשיבת עתיד , המוטמעים והופכים לאחת מיכולות הליבה של החברה.
שקלא וטריא, הינה עתירת ניסיון מוצלח בסיוע לחברות בתהליכים חשיבת עתיד אלו.